Your address will show here +12 34 56 78
Historian

Om Mössebergs Musikkår

Tack till Göran Helmersson som bidragit med följande text:

Mössebergs Musikkår som till vardags kallas ”Mössebergarna” är en symfonisk blåsorkester för vuxna. Musikkåren startade redan 1919 då Arvid Pompeijus och John W Gustavssson samlade ihop ett gäng unga män i kvarteret vid Torstenssonsgatan-Döbelnsgatan på Mösseberg. Eftersom alla bodde i kvarteret kunde det bli många extra repetitioner i Pompeijus skofabrik. Det räckte ju med att någon visslade så kom de andra musikanterna. Musikkåren blev också en liten musikskola eftersom alla musikanter fick läras upp från början.

  • Många repetitioner har det blivit genom åren
Morgonväkten 1:a maj

Redan 1921 började kåren med sin morgonmarsch genom staden på 1:a maj. Marschvägen har varit lite olika genom åren men de flesta gångerna har marschen startat kl. 08.00 i närheten av Mössebergs Portar i Mössebergsparken. En vanlig marschväg har gått Danska Vägen- Scheelegatan- S:t Olofsgatan- Trädgårdsgatan-Dotorpsgatan-Trätorget. Under många år gjordes en liten kort konsert i Plantis från den dåvarande scenen som fanns innan Amfiteatern kom till. Där försvann också under många år dirigenten som gav sig iväg till Ambjörnsgården som då kallades ålderdomshem. Där tog dirigenten hand om Falköpings sångsällskap som sjöng inomhus. Musikkårens musikanter vandrade därför i enskild marsch utan musik till Ambjörnsgården där vi avlöste Sångsällskapet och spelade vår repertoar med någon klarinettist som dirigent. Efteråt bjöds det på kaffe, kakor och tårta i källarlokalerna. Ambjörnsgården är riven sedan många år men Mössebergarnas marsch har fortsatt och avslutas nu vid Trätorget istället där vi också får ett enklare men lika efterlängtad fika. Antalet morgonpigga Falköpingsbor som väntat på oss utefter marschvägen har minskat kraftigt. Morgonmarschen är därför utbytt mot en vårmarsch mitt på dagen.

Strapatser

Varje musikkår med anor ska också ha några strapatsrika traditioner. För Mössebergarna är det marschen på Valborgsmässoafton från Trekanten till Mössebergsgården. Vi går då i täten för det fackeltåg med scouter som sedan tänder den stora brasan. Marschen som går uppför hela tiden är givetvis otroligt jobbig men samtidigt väldigt tacksam då det kan finnas uppemot 1000 personer som tar emot oss på Mössebergsgården. På Kristi Himmelsfärds dag kommer nästa utmaning. Då skall hela kåren klättra upp för de slitna och hala trappstegen i S:t Olofs kyrka upp till klockrummet. Det är trångt och mörkt men det går att transportera en bastuba den vägen utan allt för många bucklor. Vår spelning ska börja klockan 8 men först måst klockan slå sina 8 slag. När motorn som driver slagverket börjar surra så kan man se 15-17 mössebergare som samtidigt stoppar fingrar i öronen för att i någon mån dämpa ljudet. Så gjordes också det år som klockan var nedtagen för reparation. Stor förvirring för att det inte blev några 8 slag. Efter spelning gäller det att ta sig ner så snabbt som möjligt utan att slå i huvudet eftersom eventuella högljudda kommentarer hörs nere i kyrkrummet. Det gäller också att hinna ner innan klockorna börjar ringa. Sen bär det iväg till någon av landsbygdskyrkorna. Vi har med åren blivit experter på att hitta ingången till klocktornen. De startar nästan alltid bakom orgeln på orgelläktaren.

  • Text Hover
  • Text Hover
Utlandsresor

På 90-talet gjorde musikkåren 3 utlandsresor. 1994 bar det iväg till Lido de Jesolo i Italien. Resan gjordes i samarbete med Musikskolan. Den slagverksgrupp som då deltog i Mössebergarnas uniformer bildade senare under året Falköpings Trumkår. 1996 var det dags för ny resa till Lido och 1998 gjordes en resa till Bournemouth i England.

Stort kontaktnät

Musikkåren och dess medlemmar har de senaste åren skaffat ett stort kontaktnät. Inte minst inom SOF Västra Götalandsdistriktet. Huvuddirigenten Susanna Heinebäck och vice dirigenten Claes Sandgren har ett oerhört värdefullt kontaktnät med både musiker och kompositörer. 2014 kunde vi därför stoltsera med att göra ett uruppförande av ett verk skrivet speciellt för Mössebergs Musikkår. Christoffer Elgh hade inspirerats av våra Västgötska platåberg som man går uppför och nerför ungefär som man spelar skalor. Stycket är skrivet som en kanonfanfar och kan spelas både sittande, stående eller i rörelse. Musikkåren har prövat båda delarna!

  • Text Hover
  • Text Hover
Framtiden

När man bläddrar tillbaka i verksamhetsberättelserna genom åren så är det tre ord som återkommer ständigt: Ekonomi, rekrytering och uniformer. Samma sak gäller för Mössebergarna men vi har lärt oss att jobba med lågbudgetar, gnetat och sparat på utgifterna. Kåren har en ungdomlig styrelse som tar sitt fulla ansvar för verksamheten. Därför ser vi fram mot många spännande spelningar framöver och ett hejdundrande jubiléum 2019 då Mössebergs Musikkår fyller 100 år!